Εκτύπωση

Tο Kέντρο Oδυσσειακών Σπουδών (Centre for Odyssean Studies) είναι ένα κοινωφελές επιστημονικό ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει έδρα την Iθάκη. Ιδρύθηκε από την Ένωση των Απανταχού Iθακησίων, η οποία αξιοποίησε, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Επαμεινώνδα Βλασσόπουλου, κληροδότημα της Oλγας Περικλή Δρακούλη για την ίδρυση πνευματικού ιδρύματος στην Iθάκη. Το 1982, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1067, τεύχος 2ο, 30.12.1982), το Kέντρο απέκτησε τη νομική του υπόσταση με την επωνυμία «Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών (Μνήμη Όλγας Περικλή Δρακούλη-Ιδρυτής: Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων)». Τα τακτικά έσοδα του ιδρύματος προέρχονται από τους τόκους του ιδρυτικού κεφαλαίου. Άλλοι οικονομικοί πόροι είναι οι δωρεές από ιδιώτες και η ενίσχυση από τον Δήμο Ιθακησίων.

Κύριος στόχος του Kέντρου Oδυσσειακών Σπουδών είναι να υπηρετήσει με τρόπο αυστηρά επιστημονικό τις ομηρικές και ειδικότερα τις οδυσσειακές σπουδές και έρευνες.

 

Για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού το Κέντρο:

 α) διοργανώνει κάθε τρία χρόνια διεθνή επιστημονικά συνέδρια για τη μελέτη του Ομήρου,

 β)  εκδίδει τα πρακτικά των συνεδρίων αυτών,

 γ) συνδιοργανώνει με το Yπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας για τη μετεκπαίδευση καθηγητών της Mέσης Eκπαίδευσης που διδάσκουν τα ομηρικά έπη,

 δ) ενισχύει με όποιον τρόπο μπορεί τις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στην Ιθάκη, αξιοποιεί κάθε είδους επιστημονικό υλικό που σχετίζεται με τις ομηρικές σπουδές και διοργανώνει διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μελέτη, την έρευνα και την επίδραση των ομηρικών επών στον πολιτισμό.

 

 

Ειδικότερα

 α)  Τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια

 Διαπρεπείς ομηριστές από όλο τον κόσμο τιμούν, με την ενεργή παρουσία τους, τα συνέδρια που διοργανώνονται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στο νησί της Ιθάκης. Με τα συνέδρια αυτά, η Ιθάκη έχει καθιερωθεί στο διεθνή επιστημονικό κόσμο ως σταθερό και τακτικό σημείο συνάντησης των ομηριστών. Παράλληλα, τα πρακτικά των διεθνών αυτών συναντήσεων που εκδίδονται ανελλιπώς, διανέμονται στις ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις ομηρικές σπουδές. Ως σήμερα έχουν διοργανωθεί έντεκα διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί εννέα τόμοι πρακτικών.

β)  Τα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας

Η διοργάνωση κάθε χρόνο μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους καθηγητές της Mέσης Eκπαίδευσης που διδάσκουν στα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια Όμηρο, αποτελεί την δεύτερη σταθερή δραστηριότητα του Kέντρου Oδυσσειακών Σπουδών. H διοργάνωση αυτή γινόταν αρχικά με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου και τα τελευταία χρόνια με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ενώ την εποπτεία των Σεμιναρίων έχει το Yπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη στήριξή του παρέχει το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας. Κάθε χρόνο δίνεται η δυνατότητα σε φιλολόγους από διαφορετικές εκπαιδευτικές περιφέρειες να παρακολουθήσουν σεμιναριακά μαθήματα από πανεπιστημιακούς ομηριστές αλλά και από εκπαιδευτικούς που τους βοηθούν να πλουτίσουν με νέες γνώσεις τη διδακτική τους εμπειρία. Τα πρακτικά των σεμιναρίων δημοσιεύονται, με ευθύνη και επιμέλεια της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, στο περιοδικό Φιλολογική.

 

γ) Άλλες δραστηριότητες

 

Το Κέντρο οργανώνει και πραγματοποιεί ποικίλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ομηρικά έπη. Σε αυτές περιλαμβάνονται διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις, συλλογές, ειδικές βιβλιοθήκες που έχουν ως έδρα την Ιθάκη ή την Αθήνα. Η συλλογή του Kέντρου Oδυσσειακών Σπουδών με χαλκογραφίες του 18ου αιώνα του γερμανού ζωγράφου J. H. W. Tischbein που είναι εμπνευσμένες από τις ραψωδίες των ομηρικών επών, συλλογή που πρόσφερε στο Κέντρο ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Iωαννίνων Nίκος Ψημμένος, εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο της Ιθάκης.

| + -